10 Life-hacks i hemmet

1. Kakelfogar

Kombinationen fukt, damm, smutspartiklar och ålder gör att bakterier ansamlas i kakelfogar och detta gör att de mörknar med åren. Många vet inte hur man ska rengöra fogarna på ett miljövänligt och ekologiskt sätt. Vi kan nu avslöja några rengöringsknep när det kommer till fogarna i badrummen. Vi på Kinga använder bikarbonat som vi blandar ned i varmt vatten. Gärna avjoniserat vatten för extra bra resultat. Det går också bra att blanda ut vatten med vitvinsvinäger. Oavsett, låt medlet verka på väggen i minst tio minuter och skölj sedan väggen med vanligt vatten samtidigt som du borstar fogarna med en liten hård borste.

2. Skärbrädor

Med åren får skärbrädor små skåror i dem och i dessa samlas stora bakteriehärdar. Dela en citron på mitten. Använd ena citronhalvan till att klämma ur citronsaften på skärbrädan. Häll sedan salt på den citronblöta skärbrädan och låt det verka i minst tio minuter. Använd sedan andra citronhalvan och skrubba skärbrädan när saltet ligger kvar på brädan. Skölj sedan skärbrädan under rinnande vatten. Voilá, ni har nu dels desinficerat skärbrädan med citronsyra och salt, dels fått en liten slipande effekt på brädan av saltkristallerna.

3. Ugnsrengöring

Allt du behöver för att rengöra din ugn är en sprayflaska, vatten, bakpulver, disksvamp, vinäger och en liten skål. Blanda några skedar med bakpulver och vatten i skålen. Blanda dessa ingredienser tills den blir en smet. Använd sedan din tvättsvamp och smeta ut allt på insidan av ugnens alla innerväggar. Låt det verka i minst ett par timmar. Häll sedan vinäger i sprayflaskan och tvätta bort all smet med vinägern. Torka bort allt med en våt trasa. Sätt på ugnen på cirka strax över 100 grader så att ugnen torkar ur. Klart.

4. Rengöra tvättmaskinen

Tro det eller ej, men din tvättmaskin behövs tvättas också ibland. Tvättmaskiner blir smutsiga efter flera tvättar, och ibland kan det också bildas mögel i tvättmaskinen om man inte tar hand om den. Mögelbildningen ser man oftast inte med blotta ögat, men om det uppstår en unken doft från tvättmaskinen, så kan det vara just mögel som orsakat det. Gummilisten på luckan är ofta boven till mögelbildning. För att rengöra din tvättmaskin ska du hälla fyra matskedar bikarbonat i tvättmedelsfacket och två deciliter ättiksprit inuti tvättmaskinen. Kör sedan tvättmaskinen tom på ett långt tvättprogram i 90 grader. När programmet är klart, kör du ett program till – fast nu med tre stycken diskmaskinstabletter inuti tvättmaskinen. Låt sedan tvättmaskinen vila över natten med öppen lucka, så allt torkar ut.

5. Rengöra kylskåpet

Börja med att se över datummärkningen på allt du har i ditt kylskåp. Många gånger kommer dålig odör på grund av att man glömt något i kylskåpet som blivit dåligt. Rensa ut allt, kasta det som blivit dåligt. Ta loss alla hyllplan och rengör dem i hett vatten blandat med bakpulver, vinäger, citronsyra och diskmedel i ditt badkar. Har du inget badkar, kan du självklart rengöra hyllorna i diskhon i köket. Fyll en sprayflaska med badkarsvattnet och spraya sedan kylskåpets alla väggar på insidan och rengör med en ny disktrasa.

6. Rengöra gjutjärnspannan

Kom ihåg att aldrig rengöra din gjutjärnspanna med diskmedel, då den kan skada gjutjärnets egenskaper. Häll istället salt i pannan som täcker botten av den. Värm sedan den på spisen i cirka 10 minuter. Skölj sedan av gjutjärnspannan under rinnande vatten och skrubba rent med en diskborste.

7. Rensa avloppet

Koka upp 5 liter vatten. Medan vattnet står och kokar upp, så häller du ner ett par matskedar bikarbonat i avloppet som proppat igen. Häll vinäger i avloppet tills det pyser eller börjar bubbla. Det är bikarbonatet som reagerar med vinägern. Låt verka i minst 10 minuter. Hämta sedan ditt kokande vatten och häll ner allt vatten i avloppet.

8. Bli av med silverfiskar

Silverfiskar trivs i fuktiga miljöer. De lever av hudavlagringar, hår med mera. Därför är badrum en vanlig plats där silverfiskar oftast bor. Men också i kök och sovrum om utrymmena städas dåligt eller är fuktiga. Självklart är rena och torra platser att föredra, då silverfisken inte trivs i sådan miljö, men skulle du ändå få besök av silverfiskar så är rödcederolja det absolut bästa. Silverfiskar dör inte av rödcederolja, men de avskyr doften såpass att de väljer att lämna platsen. Man kan säga att de flyttar ut, för de trivs inte hemma hos dig längre. Spraya lite olja längs lister och golv, så ska du se att de flyttar ganska omgående. Undvik att spraya direkt mot textilier, då oljan kan skapa fläckar på dem.

9. Rengöra duschmunstycket

Har du någon gång satt igång duschen och upptäckt att flera av duschmunstyckshålen inte ens fungerar? Eller att duschstrålarna sprutar och spretar åt alla möjliga håll? Då har ditt duschmunstycke fått kalk och avlagringar på sig och behöver ett life hack från Kinga Städ. Fyll en liten plastpåse med vinäger. Trä sedan påsen över munstycket och lås påsen med en gummisnodd. Låt verka minst en timma. Ta sedan bort påsen och skölj duschen med varmt vatten.

10. Kasta inte ditt kaffesump

Lägg ditt kaffesump i jorden på dina blommor. Sumpen minskar pH-värdet i jorden och ger dig blommor som blir färggrannare och de trivs mycket bättre. Inte nog med det, blomflugor gillar inte kaffesump. Kaffesump tar också bort dåliga lukter i rummen som du har blommorna på. Det går också alldeles utmärkt att diska dina kastruller med kaffesump – ett väldigt bra rengöringsmedel till dina svårdiskade och smutsiga kastruller.