Skillnaderna mellan betongklinker och keramiska golvplattor

skillnaderna mellan betongklinker keramiska golvplattor

Betongklinker och keramiska klinkerplattor är två olika typer av golvbeläggningar som används i hem, kontorsbyggnader och kommersiella fastigheter. Vi på Kinga vill nedan beskriva på skillnaderna mellan de olika golvtyperna och hur du underhåller dem på bästa sätt.

Betongklinker

Betongklinker är en typ av klinkerplatta som är tillverkad av cement, sand och andra additiv. Till skillnad från naturstensplattor, som är tillverkade av naturliga material, är betongklinkerplattor gjorda av artificiella material. Betongklinker finns i en mängd olika färger och mönster, och kan formas till olika storlekar och former. De kan ha en glansig, matt eller texturerad yta.

Betongklinkerplattor är kända för sin hållbarhet och tålighet mot slit och slitage. De är också tåliga mot fukt och värme, vilket gör dem idealiska för användning i kök och badrum, men också entréer och hallar. Betongklinkerplattor finns i olika storlekar, former och färger, vilket ger en stor flexibilitet när det gäller att skapa olika designstilar och mönster för att passa olika inredningsstilar

En av de stora fördelarna med betongklinkerplattor är deras relativt låga pris jämfört med natursten och keramiska klinkerplattor. Detta gör betongklinkerplattor till ett bra val för de som söker en robust och estetiskt tilltalande golvbeläggning till ett överkomligt pris. En annan fördel med betongklinkerplattor är att de är relativt lätta att installera. De kan läggas direkt på en betongplatta eller på en förberedd yta. Betongklinkerplattor kräver också minimalt underhåll, eftersom de är tåliga mot fläckar, repor och slitage.

Nackdelarna med betongklinkerplattor inkluderar deras porositet, vilket gör att de kan absorbera vätskor och fläckar om de inte är ordentligt förseglade. För att undvika fläckar bör betongklinkerplattor regelbundet förseglas med ett skyddande lager för att undvika fläckar och förbättra sin hållbarhet. En annan nackdel med betongklinkerplattor är deras hårdhet, vilket kan göra dem obekväma att gå på i längre perioder. Detta kan dock åtgärdas genom att använda en mjuk matta eller ett område med mjukare golvbeläggning.

Sammanfattningsvis är betongklinkerplattor en hållbar, tålig och prisvärd golvbeläggning som finns i olika färger, former och storlekar. De är en bra lösning för de som söker en robust och estetiskt tilltalande golvbeläggning till ett överkomligt pris. Betongklinkerplattor kräver minimalt underhåll och är relativt lätta att installera, men de bör regelbundet förseglas för att undvika fläckar och förbättra sin hållbarhet. Underhålls denna variant av golv undermåligt, så krävs till slut maskiner som skurar och djuprengör golven till sin ursprungsglans.

Keramiska klinkerplattor

Keramiska klinkerplattor är en typ av hårda, tåliga och icke-porösa plattor som används för golv och väggar i hem, kontor och kommersiella miljöer. De är tillverkade av lera eller andra keramiska material som bränns vid höga temperaturer för att skapa en extremt tålig yta upp till 1200 ºC och de klinkerplattor som ska ytglaseras, placeras därefter i en glasyrbox. En keramisk platta är således bränd lera. En av de främsta fördelarna med keramiska klinkerplattor är deras hållbarhet. De är mycket motståndskraftiga mot repor, fläckar, slit och slitage, vilket gör dem idealiska för högtrafikerade områden som kök, badrum, korridorer, offentliga ytor och entréer.

De är också tåliga mot fukt och värme, vilket gör dem perfekta för användning i duschutrymmen och runt spisar. En annan fördel med keramiska klinkerplattor är att de finns i en mängd olika färger, mönster och texturer. Detta ger en stor flexibilitet när det gäller att skapa olika designstilar och mönster för att passa olika inredningsstilar.

Att rengöra keramiska klinkerplattor är också relativt enkelt. Eftersom de är icke-porösa,
absorberar de inte vätska och smuts som kan leda till fläckar och lukt. Regelbunden rengöring
med en mild rengöringsmedel och vatten är allt som behövs för att hålla dem rena och snygga.

En av de mindre fördelarna med keramiska klinkerplattor är att de kan vara ganska hårda och kalla att gå på. Detta kan vara obehagligt i vissa klimat och för vissa människor, men kan enkelt lösas med en mjuk matta eller ett område med mjukare golvbeläggning. Sammanfattningsvis är keramiska klinkerplattor en hållbar, mångsidig och lättstädad golvbeläggning som finns i en mängd olika färger och mönster. De är idealiska för högtrafikerade områden och miljöer där tålighet och fukttålighet är viktiga faktorer

Hur man underhåller sina golv på bästa sätt

Använd alltid milda pH-neutrala rengöringsmedel när du veckostädar golven. Det är också fördelaktigt att till och från mätta golven genom att såpabehandla golven, men kom ihåg att dosera såpan enligt instruktionerna på flaskan. Använder du för mycket såpa, så blir det inte renare, vilket många tror, utan du kommer istället efterlämna en fetthinna på golvet, som drar till sig smutsen från skorna som till slut både sliter, skadar och gör dina golv så pass smutsiga att det inte går att avlägsna smutsen med handkraft. Får du till slut inte upp smutsen med vanlig moppning, så blir du nödgad att anlita en professionell golvvårdsfirma som har de rätta golvvårdsmaskinerna för olika golvrengöringsmetoder för alla de olika golvtyperna.

Vi på Kinga är experter på golvvård, och i fliken Golvvård, kan du läsa mer om våra tjänster.

Vill du läsa om natursten, så hänvisar vi till en annan tipssida, som du finner här.