Mikrofiberduken – Var, Hur & Varför

Mikrofiberduken är en utmärkt produkt när det kommer till rengöring i hemmet. Genom sin mångfunktionalitet och mångsidighet underlättar den rengöringen oerhört mycket. Så, hur fungerar egentligen en mikrofiberduk och vilka fördelar finns det med att använda den? I den här texten får du svaret på dessa frågor och hur Kinga Städ använder sina mikrofiberdukar.

Hur fungerar en mikrofiberduk?

En mikrofiberduk är en städprodukt som är tillverkat av mikrofibermaterial, vilket ofta är en blandning mellan polyester och polyamider. Mikrofiberdukens material innebär att dess fiber är konstruerade på ett specifikt sätt, i det här fallet ser fibrerna i mikroskop ut som asterisker.

Utformningen, tillsammans med mikrofiberdukens förmåga att skapa statisk elektricitet, gör att mikrofiberduken passar utmärkt för att fånga upp och dra till sig bland annat smuts, damm och bakterier. Kinga Städ har använt mikrofiberdukar sedan starten, augusti 2016. Dels för miljöns skull, då vi inte slösar på olika papper, såsom torkypapper, men framför allt för mikrofiberdukens goda städegenskaper.

Vissa typer av rengöringsdukar har en tendens att skjuta iväg smuts från sig, eller bara tycks dra runt smutsen på ytorna man rör rengöringsduken över. Mikrofiberduken fungerar tvärtom; smuts, damm och bakterier fastnar på materialet. När mikrofiberduken används fuktig fungerar den även då på ett liknande sätt, genom att dra upp de partiklar som kommer i kontakt med den.

Vilka egenskaper en mikrofiberduk har kan skilja sig mellan olika mikrofiberdukar, bland annat beroende på hur de har tillverkats och hur detaljerade fibrerna är. Variationen som finns beror bland annat på vilket användningsområde som är avsett för mikrofiberduken, eller produkten tillverkad i mikrofibermaterial. Detta bestämmer bland annat produktens tjocklek och täthet. Mikrofiberdukar som används till vissa städmoppar kan med andra ord skilja sig från mikrofiberdukar som används som handburna trasor.

Vilka fördelar finns det med mikrofiberdukar?

Det finns en mängd olika fördelar med att använda sig av en mikrofiberduk. I vissa fall kan fördelarna vara kopplade till tycke och smak, medan i andra fall kan en produkt ha just de egenskaper som ofta efterfrågas. Så är även fallet när det gäller mikrofiberdukar och dess rengöringspotential! Nedan nämns några fördelar med mikrofiberdukar:

1. Skonsam

Mikrofiberduken går utmärkt att använda på samtliga ytor och är väldigt skonsam mot även känsligare ytor. Det går därmed bra att använda mikrofiberduk när man rengör teknik såsom skärmar, mobiltelefoner – men också när man rengör optik såsom glasögon. Den fungerar också perfekt för att rengöra fönster och speglar med.

2. Effektiv mot smuts

Mikrofiberduken tar bort smuts effektivt – oavsett om det rör sig om fettfläckar, fingeravtryck, damm eller andra typer av smuts. På så sätt lämpar sig mikrofiberduken för rengöring i samtliga rum i hemmet – och för samtliga ytor.

3. Mångfunktionell

Mikrofiberduken kan användas till både dammtorkning och våttorkning. Vad som lämpar sig bäst beror på vilken rengöring som ska göras – och mikrofiberduken möjliggör detta oavsett vilken typ av rengöring det gäller. Detta innebär att det går utmärkt att exempelvis tvätta fönster med en blöt mikrofiberduk och sedan torka av fönstret efteråt med en torr mikrofiberduk.

4. Reglerbar storlek

Beroende på vilken typ av rengöring som ska utföras kan man vilja ha mikrofiberduken i olika storlekar; om man gör rent större områden kan en större mikrofiberduk vara önskvärt medan om man rengör mindre områden kan man vilja ha en mindre mikrofiberduk för att lättare se vad man gör. Detta är enkelt justerat genom att helt enkelt vika – eller klippa – mikrofiberduken till önskad storlek. Vissa andra typer av rengöringstrasor har en tendens att veckla ut sig om man viker den till mindre storlek, men med mikrofiberduken är inte detta ett problem utan mikrofiberduken stannar alltid i det läget du har givit den.

5. Enkel rengöring

All rengöring blir betydligt mycket enklare med en mikrofiberduk; detta gäller både rengöringen som utförs med den – men också rengöringen av mikrofiberduken. Du rengör mikrofiberduken enkelt genom att lägga den i varmt tvättvatten. Detta gör så att fibrerna i duken öppnar upp sig och därmed släpper iväg smutsen som har samlats i den.

Med mikrofiberdukar behöver du inte använda några särskilda rengöringsmedel – och absolut inte sköljmedel – då detta kan påverka mikrofiberduken och dess hållbarhet på ett negativt sätt. Istället rengör du mikrofiberduken skonsamt med enbart varmt tvättvatten och duken kommer fortsätta vara som ny.