Rengöra köksfläktsfiltret

Filtret till köksfläkten är en plats där det ansamlas väldigt mycket fett. Köksfläktsfiltret rengör man också, generellt, alldeles för sällan. Mycket för att man inte orkar ta tag i att rengöra filtret eftersom fett överlag är ganska svårt att rengöra. Köksfläkten blir snabbt flottig, smutsig och till slut en bakteriehärd. Vad många inte tänker på är att det kan vara farligt att inte rengöra sin köksfläkt tillräckligt ofta.

Till slut kommer fett droppa från fläktfiltret och skulle det vara väldigt varma plattor direkt under där fettet droppar, kan en brandrisk föreligga. Vi på Kinga Städ vill nu beskriva hur man enkelt och effektivt rengör sina filter från köksfläkten. Du behöver: bikarbonat, ättika och vatten. Börja med att ta loss fläktfiltret, stormkoka sedan upp en stor kastrull med vatten som du blandat med både bikarbonat och ättika. När det kokat upp, kan du hälla ner vattnet i djupa bakplåtar och därefter lägger du ner filtret i bakplåten så att hela filtret badar i vattenblandningen. Låt stå i cirka 20 minuter tills det kokande vattnet svalnat. Skölj sedan filtret under rinnande vatten i diskhon. Blandningen av ättika och bikarbonaten har nu på ett effektivt sätt avlägsnat fettet från filtret.

Är filtret väldigt smutsigt, kan man göra om proceduren med en ny sats och eventuellt borsta filtret med en platt diskborste. Kom ihåg att filtret ska torka helt innan du sätter tillbaka filtret i fläkten.