RUT-avdraget

Begreppet RUT är en akronym för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Du som privatperson kan nyttja hushållsnära tjänster genom en skattereduktion upp till 50.000 kronor per år om 50% på arbetskostnaden.

För dig över 65 år, kan nyttja RUT-tjänster upp till 50.000 kronor per år, och ni som är under 65 år kan maximalt nyttja 25.000 kronor per år med en reduktion om 50% av arbetskostnaden.

Exempel på RUT-tjänster är städning, barnpassning, flyttjänster och trädgårdsarbete. När Skatteverket släppte sin RUT-statistik den 7 januari 2019 för 2018 års siffror, uppgick omsättningen för RUT-marknaden till 10,1 miljarder kronor jämfört med 9,3 miljarder år 2017, således en ökning med totalt 9 procent. Antalet RUT-köpare uppgick till drygt 966 200 stycken, vilket är mer än 70 000 fler än året innan.

Nyttjandet av RUT-tjänster ökade i samtliga län, mest i Jämtland och minst i Stockholm. På kommunnivå ökade RUT i hela 274 av landets 290 kommuner. RUT-tjänsterna har därmed slagit 10-miljardersgränsen för första gången sedan starten juli, 2007. För att kunna utnyttja rutavdraget ställs en del krav på den som vill nyttja RUT på dennes bostad.

Man måste vara minst 18 år gammal och bo eller betala skatt i Sverige för minst 90 procent av sin totala årsinkomst. Man måste också ha rutavdrag kvar att nyttja. Till skillnad från rotavdraget behöver man med rutavdrag inte äga sin bostad, men man måste bo helt eller delvis i bostaden för att kunna nyttja RUT. För att avdraget ska komma med i deklarationen året efter, måste man ha betalat för arbetet innan årsskiftet.

Budgeten som beslutades av Riksdagen den 12:e december 2018 innebär att rutavdraget höjs från 25 000 kronor till 50 000 kronor med start den första juli 2019. Det ska även göras en utredning gällande att fler tjänster ska ingå i rutavdraget. Vilka tjänster det innebär, kommer att offentliggöras senare under året.

Enligt färska siffror från Almega, sysselsätter numera RUT-branschen idag över 30.000 personer. Ungefär hälften av dessa är utlandsfödda och majoriteten av dessa har tidigare stått utanför arbetsmarknaden. Förra årets utveckling med stark tillväxt och efter utvidgningen av antalet Rut-tjänster, visar att det finns stor potential att ytterligare öka sysselsättningen i branschen med ytterligare breddning av tjänster och ett höjt maxtak för avdraget.

En utredning ska också tillsättas där de ska se över möjligheten till ett mer generöst RUT-avdrag för äldre i Sverige. De som oftast anlitar hemstädning och andra hemnära tjänster idag är pensionärer, främst kvinnor över 70 år, och småbarnsfamiljer.