Få professionella städtips för att hålla ditt hem i gott skick själv. Att anlita ett städföretag kan spara tid och energi, men om du vill städa själv kan du följa våra 12 tips för att skapa en städplan, använda rätt verktyg och rengöringsmedel, undvika att samla på dig onödiga saker och vara organiserad. Lär dig hur du kan minska stressnivåerna genom att ha ett rent och organiserat hem.
Att anlita ett städföretag eller städa själv
Att anlita ett städföretag har sina fördelar. Sedan RUT kom till Sverige, så har dessa städtjänster ökat markant. Privatpersoner som köper RUT-tjänster ser detta som tidsbesparande. Att anlita ett städföretag kan spara mycket tid och energi för dig som kund. Istället för att själv städa ditt hem, kan du istället fokusera på andra uppgifter och aktiviteter som du vill lägga din tid på.
Man får också sitt hem professionellt städat. Ett städföretag har ofta mångårig erfarenhet och kunskap om olika rengöringsmetoder och användning av rengöringsprodukterna de använder. De kan rengöra ditt hem på ett mer effektivt och professionellt sätt än om du skulle göra det själv.
Givetvis får man oftast en skräddarsydd service. Ett städföretag anpassar sin städservice efter just dina unika behov och önskemål. Det är också bevisat att det minskar stress. Att ha ett rent och organiserat hem, minskar stressnivåerna och gör det lättare att koppla av i sitt hem.
Det är ju såklart skönt att slippa städningen, men det handlar också om hur man prioriterar sina pengar man har, utefter sin ekonomiska situation. För vissa människor är denna prioritet inte lika högt, som för andra. Och just därför vill vi på Kinga berätta hur man själv städar på bästa sätt. Här är våra proffsstädtips till dig som vill hålla hemmet i gott skick själv, ur ett professionellt städperspektiv.
Skapa en städplan – 12 tips för bra städplanering
För att uppnå struktur, organisation, kvalitet och kontinuitet så är det allra bästa att skapa en städplan. Planera städtiden genom att göra en lista över vad som behöver göras. Fördela uppgifterna över veckan eller månaden, så att du undviker att bli överväldigad av allt som måste göras samtidigt. Checka sedan av listan utefter din gränsdragningslista (som vi kallar GDL, internt). Håll dig sedan till din GDL, utefter din städfrekvens du lagt upp.
Använd rätt verktyg
För att städa effektivt behöver du använda rätt verktyg. Investera i högkvalitativa rengöringsmedel, dammsugare och moppar för att få bästa resultat. Handla gärna i en butik som specialiserat sig på just städutrustning, de flesta storstäder har sådana. Om ni inte har en i närheten, så kan du handla på nätet. Håll dig till välkända varumärken och investera en extra slant på kvalitetsprodukter. Undvik städutrustning som är riktat mot privatpersoner, köp proffsprylar, det vinner du på i längden.
Ta hand om dina ytor
Rengör och desinficera ytor regelbundet för att undvika uppkomsten av bakterier, kontaminering och andra skadliga ämnen. Använd rätt produkter för varje yta, exempelvis såpa för träytor och glasrengöring för fönster.
Städa regelbundet
Genom att städa regelbundet, undviker du att smuts och damm bygger upp sig. En regelbunden städning gör också att det blir lättare att hålla rent mellan städningarna, innan damm hinner uppstå.
Undvik att samla på dig onödiga saker
Försök att undvika att samla på dig saker som du inte längre behöver. Ju färre saker du har, desto lättare blir det att hålla rent och snyggt hemma. Har du en hylla som är belamrad med saker, så kanske du ska överväga att ha färre prydnadssaker i hyllan.
Var organiserad
Organisera dina saker på ett smart sätt, så att du enkelt kan hitta det du behöver och undvika att skapa oreda. Var sak bör ha sin unika plats.
Använd naturliga rengöringsmedel
För att minska på kemikalier och göra miljön en tjänst, använd naturliga rengöringsmedel som vinäger och bikarbonat. Läs gärna våra andra tips om rengöringsmedel.
Ta hjälp av hela familjen för att effektivisera städningen
Dela upp städningen och involvera hela familjen i arbetet. Det gör att städningen går snabbare och skapar en känsla av samhörighet och delaktighet. Barn kan faktiskt få uppgifter om städning, även om det endast skulle innefatta deras egna rum. Börja försiktigt, till exempel att de ska bädda sin säng varje morgon.
Städa systematiskt
Börja uppifrån och jobba dig neråt. Starta också på en plats i rummet och arbeta dig metodiskt runt samtidigt som du arbetar dig nedåt. När du städat 360 grader, så är rummet klart, bortsett från golvet. Gör detta 360-system sedan i alla rum. Avsluta med dammsugning av rummen och våttorkning av alla golv. Voilá.
Extra fokus på kök och toaletter
Kök och toaletter tar oftast längst tid. Därför ska du också fokusera på dessa rum lite extra. Dessa rum ska också städas som enligt punkt 8 ovan, men tar oftast längre tid eftersom rummen kräver mer grovstädning samt undanplockning av saker.
Dela upp städredskap i färger
Köp moppar och trasor i olika färger. Använd sedan dessa färger som rumsavdelare. Vi på Kinga använder röda trasor och moppar i toalettmiljöer, blåa i kök och övriga färger i sovrum, kontor, vardagsrum med mera. På detta sätt skapas inte korskontaminering. Byt också trasorna ofta i din städning, och använd inte samma röda trasa på toalettstolen som handfatet. Samma sak gäller köksbänkar och övriga utrymmen i köket.
Använd rätt produkt på rätt smuts
Ett högt pH-värde avlägsnar fett och passar därför i rengöringen av kök, medan ett lågt pH-värde passar bättre på toaletten eftersom den avlägsnar kalk. Köp också koncentrat och blanda medlet själv. Kom ihåg att köpa tomma sprayflaskor. Det finns flaskor med olika färger på sprayhuvudet. Här kan man använda
samma koncept som punkt 10. Röd flaska är lågt pH (WC), blå flaska har högt pH (kök) och grön flaska (övriga rum) är ett pH-neutralt allrengöringsmedel.
Kom ihåg att ha roligt medan du städar
Krydda städningen genom att lyssna på musik, alternativt en ljudbok eller en pod. Det finns oändligt många roliga poddar man kan lyssna på. Städar man samtidigt, så glömmer man ibland tid och rum – vilket gör städningen roligare. Win-win.